jó hogy van ilyen filós topik, mert beszélgetős... nem pedig "elbeszélgetős" és személy szerint meg jobban szeretek a józan paraszti észre támaszkodni
No de, hogy visszatérjünk a zenére, meg az ízlésre
Szerintem azért nem csak az adott embertől függ, hogy milyen zenét hallgat, vagy mik az igényei a zenével kapcsolatban. Hiszen azért egy mai fiatal (tisztelet a kivételnek) minek válogasson? Mindent megkap, ráadásul azzal sincs gondja, hogy keresgéljen, mert kismillió meg egy hasonló szintű - mind zeneileg, mind kinézetileg stb - előadót talál. Ha ráun az egyikre, egyszerűen csak elkezdi hallgatni a másikat. Az, hogy melyiket, az már aztán végképp teljesen mindegy. De hogy miért is mindegy az már megint más kérdés.
És lehet, hogy hülyeség, de van párhuzam, vagy legalábbis ok-okozati összefüggés szerintem azzal, hogy péládul minek tanulni, úgyis túltelített minden szakma. Vagy minek legyek okos, ha ugyanazt a figyelmet megkapom, ha egyszerűen csak szép vagyok. Főleg, hogy a média erre még rá is tesz, nem egy lapáttal! Meg aztán ott van az is, hogy ma szerintem "művésznek" lenni is divat, ha tini szemmel nézem a dolgot. Egyedinek lenni divat! Csak épp eldönteni nem tudják, hogy mitől egyedibb vagy érdekesebb az egyik, mint a másik. Megérteni valamit, az nem divat... Meg aztán, egyéniségek akarnak lenni. Miért? Ez is csak egy reakció a társadalmi és egyéb elvárásokkal szemben, a túlzott "feltűnési viszketegség". Hogy nincsenek meg a "normák", nincs az a tudat, hogy ha elérek valamit, akkor az számít, vagy volt értelme megcsinálni. Ez a nem vagyok fontos című érzésre adott válasz. (Nem tud már elég érdekes lenni az ember, hogy azzal "különc" is legyen, mert már ebből is túl sok van.)
Szóval azt akarom mondani, hogy egyszerűen nincs rá igénye, ingere, hogy válogasson, mert túl széles a paletta, mert túl nagy a választék. És akárhogy is nézem, ami elsőre megfog valami újban, ami felkelti az ember érdeklődését és rögtön észreveszi (és nem lehet kikerülni), az a külső, a felszín... az összes többi, az ezután jön.
Persze lehet, hogy túlbonyolítom.