Nah, néztem én is pár filmet az utóbbi két napban.. ^^ Mind régi, csak most jutottam el odáig, hogy sort kerítsek rájuk és hát kb olyanok voltak, hogy vártam.. xD
Illetve nem.. a
Tom Yum Goong sokkal, de sokkal rosszabb volt. Thai akciófilm ugye, amit a nemzetközileg is nagyon sikeres Ong Bak stábja hozott össze és hát.. a sztori gyakorlatilag az Ong Bak újramesélve, csak ott valami vallási ereklyéket loptak el a gonocok, itt meg két elefántot(!), de míg az elöbbi egy a maga stílusában maximálisan jó film volt, ez hát.. rettenet. A történetvezetés egy vicc, olyan az egész mintha csak emlékezetböl próbálnának leforgatni egy egyébként is hanyagul összedobott forgatóköyvet, teljesen logikátlan és következetlen az egész, rettenetesen a karakterek, ráadásul nagyrészt Ausztráliában játszódik és az ázsiai szereplök is angolul próbálkoznak nagyrészt (kivéve a föhöst, akinek nem sok szövege van, leszámítva, hogy bemegy különbözö helyekre, ordibálja egy kicsit thai-ul, hogy "HOL AZ ELEFANT!??!", majd agyonver mindenkit), változó sikerrel, aminek köszönhetöen sokszor egyszerüen érthetetlen a szöveg.. Ellenben az akciókoreográfia az valami embertelen..

Lazán a legjobbak közt van, amit az utóbbi években láttam és el is vinné a hátán az egész filmet, ha a többi része nem lenne eeeennyire fájdalmasan rossz. Viszont a vagy tíz perces nagyjelenet, ahol a föhös egy egész háromszintes épületet verekszik végig vágás nélkül, no, az azért must see minden ázsiai akciófilm rajongónak.
trailer
A
Legend Of Wisely (aka. Legend Of The Golder Pearl) meg klasszikus hongkongi akciófilm a 80as évekböl és eléggé középszer, de.... Amolyan Indiana Jones szerüség az egész, Himalájával, egyiptommal, titkos szerzetesrenddel, meg kincsvadászokkal, csak éppen tipikusan HK-i stílusban. A vicces benne pedig az, hogy a befejezés kisértetiesen hasonlít az új Indiana Jones filmre.. xD De annyira, hogy finoman szólva is gyanús az egybeesés, mivel itt is egy szekta által örzött, egy hegy gyomrába rejtözö, óriási ürhajóról van szó, amit a helyi folklórba beépült legendák öveznek és ami a végén hazatér, aminek közetkeztében persze összedöl a fél hegy, ahonnan a föhösök csak éppenhogycsak tudnak kimenekülni. Ismerös?

Annyi hogy itt nem kristálykoponya van, hanem egy kb koponyaméretü díszes golyó.. Vagyis George Lucas & co. még mindig pont ugyanannyira szeret ötleteket lopkodni, mint a Star Wars idejében, ami azért egy olyan, ki tudja mióta igérgetett, nagyszabású hollywoodi filmnél mint az Indiana Jones 4, azé' nem kicsit ciki.
Meg a végére a legjobb.
Burst City
Iszonyat rég meg akartam már nézni, csak vártam a megfelelö alkalmat és hát huhh.. érdemes volt. O_O/ Sogo Ishii rendezte 1982-ben és egy helyenként a Mad Max-et idézö posztapokaliptikus film, ami egy lerobbant, erkölcsi züllésben tobzódó városban játszódik, ahol kb két fajta ember van: punkok és egyéb finoman szólva is deviáns, lepukkant alakok, valamint züllött jakuza-style gengszterek. Jah, meg eröszakos rendörök is persze.

A sztori majdhogynem mellékes, a lényeg annyi, hogy a különbözö felek közt a film elején meglevevö nagyjáboli békesség szépen fokozatosan semmivé válik és kitör az általános hadakozás. A lényeg azonban az egészen elképesztöen dinamikus és ötletes rendezés, ami a maximumot hozza ki a minimál költségvetésböl, nomeg az, hogy ahhoz képest, hogy elvileg a jövöben játszódik, baromi jó képet ad a kora 80as évek japán punk/new wave szubkultúrájáról, meg, hogy kb milyen életérzés is volt jellemzö akkoriban az oda tartozó fiatalokra.. és hogy ilyen brutál hiteles az egész, az nem véletlen, mert Ishii ugyebár nyakig benne volt a színtérben, plusz koncerteket filmezett és több PVt is csinált a korszak egyik leghirhedtebb zenekarának, a Stalin-nak. Akik szerepelnek is a filmben, több más akkori punkzenésszel (Rockers és Roosters tagok) és egyéb közismert alakkal (a new wave zenész és költö Inu) közösen. Vagyis alap mindenkinek, akit az a korszak egy kicsit is érdekel, a film elsö 15-20 perce meg olyan szinten hibátlan, meg zseniális, hogy kötelezö tananyaggá kellene tenni minden filmes suliban. Wraaar!
trailer