THE★米騒動 - Hys - Az utóbbi idők legjobb bandája, amit az indie színtér kitermelt magából; sokak szerint olyan, mint amilyennek a FLiP és a Jeepta szerelemgyereke hangozna, szerintem több van benne az olyan bandákból, mint mondjuk az Utsotsuki Barbie, komplex dalszerkezetek, sok éles váltással, egy roppant technikás dobossal (igazi monkey drummer, a játéka az album egyik fénypontja számomra), sok izgalmas témával, gyakori breakdownokkal, stílusokon átívelve (az éteribb, lassabb témázgatástól a kakofóniába torkolló hangzavarig elég széles a skála). Ha kicsit letisztultabb lesz a stílusuk és jobban szelektálnak (sok dal fölöslegesen van túlnyújtva).
洞 - 矢野 - A tavaly debütált, és egyébként a szolid kínálattal bíró
Kore Recordsnál "állomásozó" Shibata duója a visszafogottabb folkot ötvözi az elektronikával (ami alatt főként az ambientes hangszőnyegeket értem). Idén adták ki az első albumukat (azelőtt csak egy mini albumuk volt), ami elvileg visszafogottabb, lágyabb, mint a mini album (én még várok a saját példányomra), de a többek közt az Ogre You Asshole-t idéző vokálok maradtak.
the cabs - 二月の兵隊 - A the cabs neve a második
Zankyo Records válogatáson tűnt fel először, és idén ez a kiadó adta ki a debütáló mini-albumukat is, ami kisebb fajta révbe érés, főleg egy első lemezes bandától, hiszen a főleg a math-rock és post-rock bandákat szerződtető Zankyonál olyan bandák vannak, mint az AFRICAEMO, a 65daysofstatic, mudy on the 昨晩 vagy a This Town Needs Guns. A kvartett debütáló lemeze komplex punk és rock mixtúra, ami amellett, hogy komplex és igényes, mégis megmutatja a banda "popérzékenységét", és hogy a dalok minden komplexitásuk ellenére "érthetők" maradnak - amit a torzítók minimális használata is segít. Emellett a banda remekül használja ki a két énekesben rejlő potenciált, szerintem mindenképp egy ígéretes banda!