Nah, ma is vót filmnézés...
El Topo (mexikói szürreális allegórikus kult-western, vagymi XD)
Már rögtön az első 10 perc után rájöttem, hogy ez a Jodorowsky
(rendezőbácsi, főszereplő, illetve zenéjét szerezte) érdekes egy fazon lehet. XD
Főhősünk, El Topo (magyarul: "A Vakond") a sivatagot járja lovával és pucér kisfiával. Miután látja, hogy egy közeli kisfalut teljesen legyilkoltak, bosszút áll. Fiát otthagyja. Mellészegődik hálából egy nő, aki arra kéri ölje meg a 4 Mestert. Ő így is tesz, ezután borzasztó dolgok történnek vele meg a nézőkkel, a föld alá kerül, majd vissza a föld fölé egy degenerált kis falucskába, fiával találkozik, fiú meg akarja ölni, de inkább aztán mégse, vége WTF.
Nagggyon komoly film, minden percben van vagy 10 szimbólum, amiből általában 1-et felfogok, mindenesetre érdekes minden szinten, a szereplők nagyon jók, a zene nagyon király, a tájak és helyszínek gyönyörűek, színesek.
Aki bírja a nagyon WTF de szép filmeket
(amúgy 1970-es, tehát le a kalappal), annak ajánlom. Én úgy olvastam, hogy olyan "mintha Dalí rendezett volna egy filmet David Lynch-csel és Fellinivel", de higgyetek nekem, 10-szer jobb.
Santa Sangre (mexikói-olasz szürreális kultfilm, vagymi XD)
Szintén Jodorowsky bácsi által rendezett, de már kevésbé WTF film (1989-es évjárat). A sztori eléggé egyértelmű, van benne rémület, borzongás, dráma, kacagás, heherészés, undor stb. Picit olyan Psycho-szerű a történet, de így hogy ezt leírtam már most szinte lelőttem a poént.
Na mindegy, cirkuszban felnőtt gyerek családja odavész, tragédiát képtelen feldolgozni, diliházba kerül, na többet meg már végképp nem mondok. XD
Végülis ugyanannyira tudom ajánlani ezt is, mint a másikat, ez talán befogadhatóbb úgy az egészét nézve, viszont sokkal-sokkal véresebb is.
Nah, a Mestertől már csak a Holy Mountain van hátra, az is sorra kerül pár napon belül
(csak még át kell írnom a feliratot olaszról angolra XD).