a the thing hazai dvd premierje ösztönzött, hogy írjak pár sort
john carpenter 82-es kult-horrorjáról.nade haladjunk sorjában...
THE THING FROM ANOTHER WORLD (1951)
az előd (a klasszikus "the" filmek egyike) egy 1938-as john w. campbell jr. által írt könyv adaptációja.
a sztori nagyvonalakban: kutatók felfedeznek egy űrhajót az északi sarkon.megpróbálják kiszabadítani a jég fogságából, de a robbantás során a jármű is megsemmisül.később találják meg a jégbefagyott idegent, amit a bázisukra szállítanak, hogy tanulmányozhassák.mint várható a lény magához tér...
a könyv szerint a lénynek nincs egyéni alakja, miután meggyilkolja, lemásolja áldozata dnsét, tökéletes imitációt alkotva.a korai filmfeldolgozás teljesen eltér ettől a koncepciótól és egy frankenstein teremtménye (frankenstein a professzor, ezt sokan rosszul tudják) szerű idegent kapunk ami növényekre jellemző tulajdonságokkal bír.
az 50-es években készült filmekhez képest elég jól megírt dialógusokat hallhatunk, néhol elég bugyuta, de szórakoztató humorbonbonokkal (ez visszavezethető howard hawks producer korábbi komédiáira).
érdekesség, hogy míg ez a film az északi, addig a carpenter-verzió a déli sarkon játszódik (valószínűleg az egyetlen remake ami az eredetihez képest a föld ellentétes részén játszódik).
carpenter annyira szerette az eredeti filmet, hogy a Halloween (minden idők legtöbbet hozó független horrorja) egyik jelenetében az ment a tvben, sőt az ő verziójában is vannak utalások az előző filmben történt eseményekre így a 82-es verziót tekinthetjük egyfajta sequelnek is.
trailer
THE THING (1982)
én személy szerint imádom a 80-as években készült filmek hangulatát, főleg ha bábtechnikával párosul, (legjobb lenne stereo hanggal és azzal a karakteres vhs képpel megnézni) így örültem amikor meghallottam, hogy a dvdhez nem készítettek új szinkront, így az "eredeti" hangokat élvezhetjük, nem pedig a kismillió mostani minősíthetetlen szinkronstúdió egyikének összecsapott munkáját (mint a szintén most megjelenő shogun nindzsáinál...mi a fene történhetett az eredeti hangokkal, talán elsüllyesztették valahova?).monnyuk azon röhögetem egy sort, hogy kurt russel magyarhangja azonos a félelem és reszketésből az ügyvéd magyarhangjával, sőt hasonló volt a hanglejtése is, így néha nehéz volt komolyan vennem őt.
ez a verzió már hű a könyvből ismert idegenhez, egy sejtimitáló lényhez van szerencsénk ami annyira groteszk és gusztustalan fizimiskával bír
amit írásban vissza sem lehet adni.
a speciális effektusokért és a bábokért
rob bottin a felelős aki (akkoriban csupán 22 évesen) lenyűgöző munkát végzett.egy teljes éven át heti hét napot dolgozott, sokszor a díszletek közt aludt mígnem annyira kimerült, hogy kórházban végezte.munkájával bebizonyította, hogy a kreatív elme mindig győzedelmeskedik és az ügyes kéz teremtette speciális effektek nem összehasonlíthatóak a számítógépes technikával elért eredményekhez.
annyira jók a bábok, hogy úgy döntöttem nem postolok képeket a róluk, ha felkeltettem az érdeklődéseteket akkor fedezzétek fel magatoknak őket.
a film fő koncepciója az elszigeteltség és a paranoia, az ellenség ott rejtőzik a legénységben.
"
De honnan tudjuk ki nem az?Ha imitáció lennék, tökéletes másolat...honnan tudnátok, hogy nem én vagyok?"
A DVD
mint említettem megmaradt a régi hangsáv ami mindenképpen pirospont (igaz, hogy valószínűleg nemtörődömségnek köszönhető).
a hátoldalon szereplő extrák listáját parasztvakításnak tartom.sokkal többet ígér, mint ami valójában.királyság, hogy van egy 80 perces interjú a készítőkkel de sehol nem találtam a korongon sem mozgóképet sempedig fotókat a bábok készítésének folyamatáról, pedig az érdekelt a legjobban.
ami igazán kemény: sokszor kézzel festett hátterek szerepelnek a filmben, méghozzá nagyon profik.sajnos elfelejtettem, hogy ki festette őket, de azt tudom, hogy hitchcock mellett dolgozott sokáig.nem találtam a neten róla képeket, úgyhogy kifotóztam őket az én verziómból.
ja, és volt egy stop-motion jelenet a film fináléjában (még bottin is említi), ami persze nincs a kimaradt jelenetek közt.
mindemellett a dvd ára 990ft szóval abszolut jó vétel, de ha már egy ekkora klasszikusról van szó kijöhetett volna egy 2 disces változat.
utószóként annyit, hogy a film a bemutatása idején nem kavart nagy port.valószínűleg köszönhető ez annak is, hogy akkortájt jött ki spielberg e.t. című filmje és az embereknek szimpatikusabb volt egy barátságos földönkívüli.mára viszont egy stabil rajongótáborral rendelkezik a film és elérte a kult státusz (állítólag egy remake is úton van).
"
A "Dolog" bárminek lehet a metaforája.Betegségnek, AIDS-nek, bárminek ami belőled jön.Lehet akár a bizalom hiánya a mostani világban.Mindenhol ezt látjuk.Országok, emberek...nem bízunk egymásban többé.Nem tudjuk kiben bízhatnánk.Úgy érezzük, hogy valaki, akivel együtt vagyunk, bármikor megtámadhat.Ez maga a "Dolog".Sok igazság van benne elrejtve egy szörnyfilm álcája mögé."
John Carpenter
trailer